Δούρειος Ίππος

Ιστοχώρος πολιτικής ανάλυσης και διαλόγου

Νοσταλγία για την Μελίνα ή η επαναβαλκανοποίηση της Ελλάδας

museumΤου Α.Δ. Παπαγιαννίδη*

Όχι, αντικείμενο του σημειώματος αυτού δεν είναι να επιχειρήσουμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω – τότε που ο Φρανσουά Μιττεράν (Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ξέρετε) βάδιζε δίπλα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και την Μελίνα στην Αρχαία Αγορά επί (πρώτης) Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τότε που ο Ζακ Ντελόρ (εκείνος ο μυστήριος Πρόεδρος της Κομμισιον) ευθυγραμμιζόταν με τις ελληνικές προτάσεις για άνοιγμα Δύσης-Ανατολης λίγο πριν πέσει το Τείχος, τότε που προσωπικότητες σαν τον Ζακ Λάνγκ ή τον Χόρχε Σεμπρουν (αν δεν τους ξέρετε, τόσο το χειρότερο για σας) συνέπλεαν με τους σχεδιασμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας για μια κοινοτική πολιτιστική πολιτική.

Ούτε το αντικείμενο είναι να μπούμε στην – κακόζηλη – ιστορία του πώς αγνοήθηκε, πάντως υποβαθμίστηκε ο ρόλος της Μελίνας στην προώθηση της ιδέας/του ονείρου/του σχεδίου για δημιουργία του λαμπορύ (τελικά) Μουσείου της Ακρόπολης. Δεν είναι καθόλου παραγωγική, δεν είναι απλώς άχαρη αυτή η συζήτηση για το αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή η Μελίνα, ή το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ ονειρεύτηκε ή σχεδίασε ή πίεσε περισσότερο.

Αντικείμενο είναι ένας αναστοχασμός γύρω από την (απόλυτη. καλά, σχεδόν απόλυτη) περιθωριακότητα της λαμπρής τελετής εγκαινίων του Μουσείου «μας» – που με συγκινητική ομοφωνία τα ελληνικά media (ιδίως τα ηλεκτρονικά) διεκήρυξαν ότι συγκέντρωσε τα μάτια της υφηλίου όλης, πλην επειδή όλοι πλέον έχουμε πρόσβαση σε CNN και BBC και Euronews και γαλλογερμανοαμερικανικά και ρωσικά και Alzazeera γνωρίζουμε ότι, με την βοήθεια και των μεγάλων γεγονότων στο Ιράν, οι «δικές» μας μεγάλες ώρες έπαιξαν ελάχιστα. Η δε μη-προσέλευση γνήσια ηγετικών προσωπικοτήτων του διεθνούς στερεώματος, με (αντίθετα) σημαντική την προσέλευση των Βαλκανίων αδελφών μας, συνδυαζόμενη με την επιλογή (φαίνεται) της μη-πρόσκλησης μη-πολιτικών μεν αλλά αναγνωρίσιμων προσωπικοτήτων (στην Ελλάδα, την ημέρα εκείνη βρισκόταν π.χ. ο Μπιλ Γκέητς: με πόσους υπουργούς ή/και πρωθυπουργός ισούται επικοινωνιακά;) θα άξιζε να έχει προβληματίσει. Όχι «επαρχιώτικα» ή δεξιωσιακά. Αλλά απολύτως και πλήρως πολιτικά.

Τι θα πει αυτό; Ότι εκείνο που επιδιώχθηκε (α) με την δημιουργία του Μουσείου, (β) με την δομή που του δόθηκε, δηλαδή με την λειτουργία του ως αποδεικτικού της βαρβαρότητας του Ελγίνειου αποχωρισμού μεγάλου μέρους των θησαυρών του Παρθενώνα από το κυρίως μνημείο, (γ) με την οργάνωση της κυρίως τελετής των εγκαινίων όχι μόνο δεν δικαιώθηκε, αλλά και δυσλειτούργησε. Και έτσι – περίπου – φθάνουμε στην Μελίνα. ΄Η κάπου εκεί. Γιατί αν (ΑΝ) την πρωτοβουλία είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, απόμακρος και ψυχρός και κυριαρχικός, αν (ΑΝ) την πρωτοβουλία είχε η Μελίνα, για λογαριασμό της και για λογαριασμό του Ανδρέα Παπανδρέου, με όλη την υποχρέωση επίδειξης ζέστης και επικοινωνιακότητας, αν (ΑΝ) την πρωτοβουλία είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τα ξεροτήγανα της κυρίας Μαρίκας και την διάθεση όλο και κάποιας θαλαμηγού, αν (ΑΝ) την πρωτοβουλία είχε ο Κώστας Σημίτης με την σύμπραξη του Γιώργου Παπανδρέου, με όλη την μεθοδικότητα και την ροπή προς δημιουργία δικτύων με διεθνή διάσταση – αν λοιπόν κάποια απ’ όλες αυτές τις διοργανώσεις είχε δώσει τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα που είδαμε, τότε σίγουρα θα είχε ξεσπάσει αντάρα. θα είχαν υπάρξει σπινθήρες. θα είχε, διάβολε, συζητηθεί «τι πάθαμε και πάθαμε ό,τι πάθαμε».

Το γεγονός και μόνο ότι, τώρα, μάλλον κανείς δεν έδειξε να συγκινείται – παρά μόνον στις κοινωνικού τύπου στήλες : βέβαια γενικώς η πολιτική συζήτηση γίνεται με την μορφή κοινωνικού κουσκούς – αυτό δείχνει πόσο η Ελλάδα του 2009 έχει βολευτεί με την Βαλκανική της (αυτό)περιθωριοποίηση. Αλλά και το πλανητικό ξεπέταγμα που επιχείρησε η Ελλάδα – του 2004 – με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έσπευσε το μικρό πολιτικό μας σύστημα να την χαντακώσει επειδή (ακριβώς) το ξεπερνούσε;

* Ο Α.Δ. Παπαγιαννίδης είναι δικηγόρος-δημοσιογράφος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: