Δούρειος Ίππος

Ιστοχώρος πολιτικής ανάλυσης και διαλόγου

Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και η λύση του

%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1*Του Όθωνα Ιακωβίδη

Φυσικό είναι κάποια διαμάντια πληροφόρησης να χάνονται μέσα στην άμμο και τον ορυμαγδό των πληροφοριών που βγαίνουν στην επιφάνεια της δημοσιότητας κάθε ώρα της κάθε μέρας, μετά και από το πέρασμά τους από το κόσκινο των συμφερόντων που το κάθε ΜΜΕ υπηρετεί ή υποστηρίζει.

Έτσι, ενώ πολλά έχουν γραφεί για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και τις εκδοχές της λύσης του, δύο βαρυσήμαντες τοποθετήσεις ούτε ακούσθηκαν, ούτε γράφηκαν, ούτε συζητήθηκαν από τους επαγγελματίες συζητητές των τηλεπαραθύρων οι οποίοι, έχοντας εξασφαλίσει (από πού;) την αποκλειστική χρήση του βήματος της Αγοράς, αγορεύουν καθημερινώς «κατά το δοκούν» (τους).

Προς αποκατάσταση αυτής της «αδικίας» εις βάρος αυτής της βαρυσήμαντης πληροφόρησης, αλλά και προς τέρψη της κοινής λογικής από την θέαση της αληθινής (και όχι εικονικής) πραγματικότητας, παρατίθενται αμέσως τα δύο φιμωθέντα κείμενα, εξαιρετικά σημαντικά, καθ’ ότι εξαιρετικά έγκυρα, πάντοτε επίκαιρα και αποκαλυπτικά:

Κείμενο 1ο :

Γράφει (στις 15-02-2009), ο Αλέκος Παπαδόπουλος, επί χρόνια διακεκριμένος Υπουργός του ΠΑΣΟΚ σε καίρια Υπουργεία, στον πολιτικά γενναίο πρόλογό του  κατά την παρουσίαση του βιβλίου του “ Τα βήματα του Έστερχαρντ» (αν θυμούμαι καλά τον τίτλο) :                                                                                                                           

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου με όρισε υπουργό οικονομικών -σε πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα- προσπαθώ να καταλάβω τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων. Σας λέω ειλικρινά ότι εξέτασα το πρόβλημα από όλες τις πλευρές:

 • Το έπιασα από τα έσοδα· από τους φόρους, από τη φοροδιαφυγή, από τη μαύρη οικονομία, από τη διαφθορά, από τους εφοριακούς και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
 • Το έπιασα από τις δαπάνες· από τη σπατάλη, από τα ρουσφέτια, από την εν γένει λεηλασία των δημοσίων πόρων, από τις προσλήψεις, από τη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών -και από πού δεν το έπιασα.
 • Το έπιασα από τη πλευρά της οικονομικής ανάπτυξης και μεγέθυνσης· από την αύξηση του ΑΕΠ από τη μείωση του πληθωρισμού και της ανεργίας, από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.
 • Το έπιασα από την ανάγκη να εισέλθουμε στην ευρωζώνη· από τα προγράμματα σύγκλισης και σταθερότητας, από τα κριτήρια της «οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης» (ΟΝΕ), από το σύμφωνο σταθερότητας, αλλά και από τις εμπειρίες άλλων χωρών.
 • Το έπιασα από την πλευρά της ηθικής διάστασης· από την ενοχή απέναντι στις επερχόμενες γενιές, από το ύψος των τόκων που θα πνίξουν τα παιδιά μας τα επόμενα χρόνια, από την απαράδεκτη κατάσταση του να ζει ένα ολόκληρό έθνος με δανεικά.
 • Το ανέλυσα και από την πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας

   Όλα αυτά τα πάλεψα με όλες μου τις δυνάμεις και μάλιστα πολλές φορές συγκρούστηκα για αυτά ακόμα και με αγαπημένους μου φίλους. Μέσα από όλη αυτή τη διαπάλη που έγινε στο μυαλό μου, αυτό που κατέληξα, δεν ήταν απλά το συμπέρασμα σύνθετων συλλογισμών, ούτε μόνο το απόσταγμα πλούσιων εμπειριών ήταν, ας μου επιτρέψετε να το χαρακτηρίσω έτσι, ήταν μία φοβερή αποκάλυψη. Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι ούτε το έλλειμμα ούτε το χρέος. Το δημοσιονομικό μας πρόβλημα είναι το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα!

 • Αυτό το σύστημα είναι που δημιουργεί τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού·
 • Αυτό το πολιτικό σύστημα είναι που δημιουργεί δαπάνες για να διασφαλίσει την αναπαραγωγή του·
 • Αυτό είναι που με λεονταρισμούς καταγγέλλει τη φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα απολογείται όταν θα πρέπει να τη συλλάβει ή να ζητήσει και κανένα φόρο για τη λειτουργία του κράτους·
 • Αυτό το σύστημα είναι που σε κάθε του βήμα ασχολείται μόνο με το περιβόητο πολιτικό κόστος και τις δημοσκοπήσεις, που είναι έρμαιο του λαϊκισμού και του κυνηγητού των εντυπώσεων, που όχι μόνο δημιουργεί τα ελλείμματα και το χρέος αλλά θεωρεί την αντιμετώπισή τους σαν απειλή της ύπαρξής του.                   

Αυτή η πατερναλιστική ή, καλύτερα, ψευδό-πατερναλιστική αντίληψη του πολιτικού συστήματος είναι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Σ.Σ 1: Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου.

Σ.Σ 2: Αντικαταστήστε τη λέξη «σύστημα» με την λέξη «κομματοκρατία» και τη λέξη «πατερναλιστική», με τη λέξη «οικογενειοκρατική» (που, ακόμα, δεν θέλει να τις εκφέρει ο γενναίος Αλέκος Παπαδόπουλος) και θα έχετε το πορτραίτο της πραγματικότητας, φιλοτεχνημένο σε Δωρικό ρυθμό στο μνημειώδες αυτό πολιτικό κείμενο, που πέρασε εντελώς απαρατήρητο, σε αντιδιαστολή με τη διφορούμενη δήλωση του Τάδε βουλευτή, που επί 10 ημέρες (και νύχτες) συζητείτο για το τι εννοούσε όταν έλεγε ότι η νύχτα δεν είναι μαύρη.

Κείμενο 2ο :

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, αλλά σε άλλο χρόνο και με άλλη ευκαιρία, γράφει ο Τάσσος Γιαννίτσης, (Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός και «εξ απορρήτων» του επί 8ετία πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη), στο «ΒΗΜΑ Ιδεών» της 07/09/07, σε άρθρο του με τίτλο «Σε αναζήτηση μιας πραγματιστικής υπέρβασης» και  (μαζί με κάθε σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη) διερωτάται:

«Ποιες είναι οι αόρατες δυνάμεις  που διατηρούν τέτοιο σταθερό χάσμα μεταξύ ρητορείας και πράξης στην πολιτική;»…. «πρόκειται για άγνοια, για ανικανότητα, ή τελικά για την απουσία πολιτικής βούλησης;». Και την απάντηση την δίνει ο ίδιος, στο ίδιο κείμενο του, ομολογώντας γενναία: «Εμείς οι ίδιοι (συλλογικά), που πιστέψαμε για δεκαετίες στην κοινωνική και αναπτυξιακή λειτουργία του κράτους, καταστρέψαμε την αξιοπιστία του με τη μετατροπή του από εργαλείο άσκησης πολιτικής σε εργαλείο ιδιοποίησης εξουσίας για προσωπικά (ατομικά ή συντεχνιακά)οφέλη».                                                                                                                        

Σ.Σ : Όπου «συντεχνιακά», σημειώστε «κομματικά» και θα έχετε πλήρες το πορτραίτο της κομματοκρατίας.

Τα εξόχως βαρυσήμαντα εξομολογητικά αυτά κείμενα επιφανών (και γενναίων, μετά την εξομολόγησή τους αυτή) πολιτικών, έχουν τεράστια πολιτική αξία, διότι

 • δείχνουν την πραγματική πηγή του προβλήματος  
 • καθορίζουν  τη μόνη κατεύθυνση που πρέπει να αναζητηθεί η λύση του προβλήματος και βάζουν οριστικό φρένο στον αποπροσανατολισμό του προβληματισμού για την εξεύρεση των αιτίων (και άρα, της λύσης) του προβλήματος.

Όταν έχουμε απόλυτα αξιόπιστους αυτόπτες μάρτυρες ενός εγκλήματος, οφθαλμοφανή και απτά κίνητρα και το πτώμα, η περαιτέρω αμφιβολίες για τον ένοχο, μόνο βλακώδης και αποπροσανατολιστική μπορεί να χαρακτηρισθεί.

 Η λύση του πολιτικού προβλήματος που δημιούργησε ο τρόπος λειτουργίας της Πολιτείας κατά τα χρόνια της «μεταπολίτευσης»,  οδηγεί στην ανάγκη άμεσης ανατροπής της «κομματικής λογικής» της κατεστημένης (διακομματικώς) πολιτικής  εξουσίας, η οποία προτάσσει το κομματικό από το Δημόσιο συμφέρον, χρησιμοποιώντας και κακοποιώντας  βάναυσα το δεύτερο για κάλυψη των αναγκών του πρώτου.

Η «κομματική λογική» ανατρέπεται με έναν τρόπο: Την έξωση από την Εξουσία των προσώπων και μηχανισμών που την παράγουν και την εφαρμόζουν.

Ιδού πεδίο δράσης λαμπρό, για πολίτες και πολιτικούς.

* O Όθων Ιακωβίδης είναι μέλος του Π.Σ των Δημοκρατικών

 

Advertisements

2 responses to “Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και η λύση του

 1. Δημήτρης Ζιαμπάρας Αύγουστος 28, 2009 στο 7:34 μμ

  Με άλλα λόγια, τα επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος και Τάσσος Γιαννίτσης είναι κρυφοΔημοκρατικοί, δηλαδή δικοί μας!
  Μιας και οι απόψεις τους είναι πιο κοντά στους Δημοκρατικούς παρά στο κόμμα τους το ΠΑΣΟΚ.

 2. Όθων ιακωβίδης Σεπτεμβρίου 5, 2009 στο 3:46 μμ

  Αγαπητέ Δημήτρη,
  «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»..

  Όθων Ιακωβίδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: