Δούρειος Ίππος

Ιστοχώρος πολιτικής ανάλυσης και διαλόγου

Παράνομη μετανάστευση, το πρόβλημα είναι πρωτίστως ελληνικό

illegal-immigration-invasion1Του Βασίλη Τσέκου*

Ο αριθμός των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα – και δι’ αυτής στην Ε.Ε. – παρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για τη χώρα, κυρίως σε ότι αφορά την συνοχή της κοινωνίας και την εσωτερική και εξωτερική της ασφάλεια.

Το φαινόμενο δεν είναι βέβαια καινούργιο. Όποιος όμως επεσήμαινε το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στο παρελθόν κινδύνευε να κατηγορηθεί – κυρίως από την Αριστερά – τουλάχιστον για έλλειψη ανθρωπισμού αν όχι και για χειρότερα. Η αναχρονιστική, αδιάλλακτη και τελικά απερίσκεπτη στάση της Αριστεράς (η οποία εξάλλου καθορίζει ακόμα σε μεγάλο βαθμό τους όρους και το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου) βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματική φύση και διάσταση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, τόσο στο μέτρο που το αντιλαμβάνεται ο πολίτης όσο και στις διαστάσεις του που δεν είναι άμεσα ορατές. Αυτή η πλήρης αναντιστοιχία ακυρώνει την Αριστερά ως φορέα ορισμού και λύσης του προβλήματος και αδρανοποιεί μαζί της μέχρι στιγμής και τα δύο κόμματα εξουσίας λόγω του ετεροκαθορισμού της πολιτικής τους και της απουσίας από πλευράς τους μιας αυτόνομης, θαρραλέας, ηγετικής και ριζοσπαστικής λύσης του θέματος.

Συνεπώς, το πεδίο έμεινε ελεύθερο για το ΛΑΟΣ να χρησιμοποιήσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, τόσο εκλογικά όσο και ιδεολογικά, με επιτυχία (όπως έχει κάνει και σε άλλα θέματα μέχρι στιγμής) και να αναδείξει το ρόλο του ως εκφραστή της ανησυχίας και της αγανάκτησης της κοινής γνώμης, χωρίς όμως να προτείνει και πραγματική λύση στο πρόβλημα. Βέβαια, ως κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν χρειάζεται να το κάνει αφού με επίκληση στο θυμικό της κοινής γνώμης πετυχαίνει τους εκλογικούς του στόχους.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ, επιβάλλεται να αποσαφηνίσει καθαρά, άμεσα και δημόσια ότι είναι κατά της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και της παραμονής τους στη χώρα πέραν του ανθρωπιστικά ή νόμιμα επιτρεπτού χρονικού ορίου το οποίο πρέπει ούτως ή άλλως να είναι περιορισμένο.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό. Είναι πρωτίστως ελληνικό. Έτσι το αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος ορθώς δεν κατανοεί τον τρόπο με τον οποίο θα τον βοηθήσουν οι Βρυξέλλες. Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. δύσκολα θα πάρουν άμεσα συγκεκριμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Είναι βέβαιο ότι θα αρκεστούν σε ανούσιες ρητορείες για ενίσχυση των υπαρχόντων μέτρων αντιμετώπισης και χρηματοδότησης των κρατών-μελών για την υποδοχή και την συντήρηση των λαθρομεταναστών μέχρι το επόμενο κύμα νομιμοποιήσεών τους. Η πραγματικότητα είναι ότι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης δεν είναι προς το παρόν εφικτή λόγω της άρνησης των μεγαλύτερων κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία στην καλύτερη περίπτωση θα περιοριστούν σε ημίμετρα με στόχο να αποτρέψουν τα κράτη-μέλη υποδοχής μεταναστών από την παρακώλυση ορισμένων ευρωπαϊκών πολιτικών στόχων και διαδικασιών. Γι αυτό το λόγο, η συνεχιζόμενη επικοινωνιακή προβολή των προσπαθειών της κυβέρνησης στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα λειτουργήσει τελικά αρνητικά για την ΝΔ, επειδή οι προσπάθειες αυτές θα μείνουν ατελέσφορες εντός του εκλογικού χρόνου για λόγους που η κυβέρνηση δεν μπορεί να επηρεάσει. Θα τροφοδοτήσουν έτσι την εικόνα της αναποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου χωρίς ουσιαστικά να ευθύνεται γι’ αυτό η ίδια η κυβέρνηση.

Συνεπώς, επιβάλλεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση μέτρα αντιμετώπισης και περιορισμού του προβλήματος. Ορισμένα ποινικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί κατά των λαθρεμπόρων βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση. Επίσης η καλύτερη διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων θα φέρει μερικά αποτελέσματα, αν και οι επιχειρησιακές δυσκολίες τόσο για το Λιμενικό Σώμα όσο και για το Πολεμικό Ναυτικό είναι τις περισσότερες φορές τεράστιες. Τόσο το ΛΣ όσο και το ΠΝ, σε περιπτώσεις εντοπισμού πλοίων με λαθρομετανάστες καλούνται να ισορροπήσουν στο τεταμένο σχοινί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την στιγμή που κινδυνεύουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Ασφαλώς τόσο το ΛΣ όσο και το ΠΝ ακολουθούν την επιλογή που τους επιβάλλει ο ανθρωπισμός και η παράδοσή τους. Ακριβώς αυτή η κατάσταση που αντιμετωπίζουν στο Αιγαίο μας φέρνει και στον πυρήνα του προβλήματος της ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών και της άμεσης πολιτικής αντιμετώπισής του.

Είναι δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των λαθρομεταναστών εισέρχεται στην Ελλάδα από την Τουρκία, η οποία επιτήδεια αδρανεί να εμποδίσει την παράνομη αυτή διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων. Δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία παραβιάζει τόσο τα νομίμως συμφωνηθέντα με την Ελλάδα για την επιστροφή λαθρομεταναστών όσο και τους γενικότερους κανόνες που επιβάλλει το πλαίσιο αξιών του ανθρωπισμού για την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ασφαλώς δεν το πράττει για λόγους φιλίας και αλληλεγγύης προς την Αθήνα, καθότι η ανεξέλεγκτη είσοδος λαθρομεταναστών δημιουργεί στην Ελλάδα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που πλήττουν την συνοχή και σταθερότητά της ως συνιστώσες της γεωπολιτικής της ισχύος. Η Τουρκία άλλωστε με αυτά τα κριτήρια καθορίζει τις σχέσεις της.

Οι επιλογές της Ελλάδος είναι δύσκολες: πρέπει αφ’ ενός να υποδεχτεί ανθρωπιστικά τα θύματα της λαθρομετανάστευσης αλλά πρωτίστως πρέπει να θωρακίσει τα σύνορά και την κοινωνία κατά της απειλής που δημιουργεί η εσκεμμένη τακτική της Άγκυρας. Η Αθήνα πρέπει να επιμείνει άμεσα στην έμπρακτη και πλήρη τήρηση της συμφωνίας για την επιστροφή των λαθρομεταναστών και αν η Άγκυρα δεν συνεργαστεί πρέπει να αποσύρει σε πρώτη ευκαιρία την στήριξη της περαιτέρω ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

*Δημοσιογράφος, επικοινωνιολόγος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: