Δούρειος Ίππος

Ιστοχώρος πολιτικής ανάλυσης και διαλόγου

Νέο Σύνταγμα, Νέο Πολίτευμα

vouliΤου Κώστα Λυντέρη*

Ως Έλληνες Πολίτες, κουβαλώντας στις φλέβες μας την κύηση αλλά και τη γέννηση της Δημοκρατίας που φώτισε την Αρχαία Ελάδα και μεταλαμπαδεύτηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, αισθανόμαστε την ανάγκη και το χρέος να την υπερασπισθούμε και να τη διασφαλίσουμε απ’ ό,τι την εξευτελίζει και την καταλύει. Διότι πραγματικά τίποτα στις μέρες μας δε θυμίζει Δημοκρατία και τίποτα την Πολιτεία που οραματίστηκαν ο Πλάτων κι ο Αριστοτέλης.

Η ιδιοποίηση του δημοσίου συμφέροντος και η οικειοποίηση του δημοσίου χρήματος κατέκτησαν την καθημερινή πραγματικότητα.

– Η διαφθορά διασκόρπισε το σπόρο της αρχικά σε όλα τα ανώτερα αξιώματα κι εν συνεχεία διαβρώνει και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

– Η εξαπάτηση και η υποτίμηση του πολίτη αποτελούν καθημερινή πρακτική της κάθε μορφής εξουσίας. Ο πολίτης ελέγχεται ανελέητα απ’ το Κράτος ενώ αυτό δρα απόλυτα ανεξέλεγκτο.

– Άρθρα του Συντάγματος δεν ισχύουν, δεν τηρούνται ή αναιρούνται από επόμενα.

– Η κοινωνία μας είναι σαφώς ταξική, με αναλογία προνομίων. Έχει χωρισθεί σε άρχοντες και αρχόμενους. Οι άρχοντες αποφασίζουν μεταξύ τους τη νομή των εξουσιών και οι πολίτες παρακολουθούν απλά από τα ΜΜΕ τις εξελίξεις.

– Οι τρεις εξουσίες έχουν γίνει μία. Η κυβέρνηση νομοθετεί, εκτελεί και δικάζει, καθώς εκείνη διορίζει την ηγεσία των δικαστηρίων.

– Όλοι οι Έλληνες ΔΕΝ είναι ίσοι ενώπιον των νόμων κι έτσι η παράγραφος 1 του τετάρτου άρθρου –η ισονομία- κατέχει στο Σύνταγμα διακοσμητική θέση, χάριν εντυπωσιασμού. Οι βουλευτές ή δεν είναι Έλληνες ή δεν είναι Πολίτες και γι’ αυτό ισχύει το άσυλο και το απυρόβλητο. Έτσι οι έννοιες »βουλευτής» και »πλουτισμός» είναι συνυφασμένες και άρρηκτα συνδεδεμένες στο νου κάθε Έλληνα πολίτη όσο κι αν οι φορείς της εξουσίας προσπαθούν να το αποσιωπήσουν ή να το εκλογικεύσουν.

– Το ανυπολόγιστο σε αξία δυναμικό των πολιτών μένει αναξιοποίητο καθώς:

 1. Περιχαρακώνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία.
 2. Καταργείται η αξιοκρατία.
 3. Απαξιώνεται η συμμετοχή στα κοινά.
 4. Φιμώνεται η πολυφωνία.
 5. Ευνουχίζεται η παραγωγικότητα.
 6. Παρερμηνεύεται η λαϊκή βούληση.
 7. Παρακωλύεται η αντίσταση.

Ο σημερινός Έλληνας πολίτης είναι εξορισμένος από ένα πολιτικό σύστημα που τον έχει αφήσει έξω απ’ τα τείχη και τον δέχεται μόνο όταν οι συνθήκες τον καθιστούν χρήσιμο. Δεν γνωρίζουμε αν θα πρέπει να σπάσουμε την πύλη ή να επινοήσουμε έναν σύγχρονο ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ή να βρούμε οποιονδήποτε άλλο τρόπο, γνωρίζουμε όμως ότι η μεταπολίτευση του 1974 έχει ολοκληρώσει προ πολλού τον κύκλο της.

Τώρα ο Έλληνας Πολίτης πρέπει να παύσει να παριστάνει το άγαλμα, το οποίο μεν έχει ιστορία αλλά στην πραγματικότητα είναι ακίνητο και να δεχθεί το κάλεσμα της ιστορίας που τον επιλέγει για να γίνει ο φορέας της Νέας Ελληνικής Δημοκρατίας, του Νέου Συντάγματος, του Νέου Πολιτεύματος που θα εφαρμόσει εν τέλει τη διάταξη περί ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ!

Ποιο είναι αυτό; Μα, ένα δημοκρατικό πολίτευμα που θα εισάγει:

 1. Προεδρική Δημοκρατία με άμεση εκλογή από τους Πολίτες .
 2. Περιορισμένες θητείες όλων των αιρετών ώστε να καταπνίξουμε το πελατειακό σύστημα.
 3. Εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής με μικρές εκλογικές περιφέρειες, μείωση στο μισό του αριθμού των βουλευτών, ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή.
 4. Κατάργηση όλων των προνομίων των βουλευτών.
 5. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
 6. Περικοπές στη μισθοδοσία των βουλευτών.
 7. Σταθερή θητεία των κυβερνήσεων, προκαθορισμένη κι όχι τυχοδιωκτική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
 8. Δυνατότητα διενέργειας ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ με συλλογή συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών (πχ 250.000).
 9. Αξιοκρατικό διορισμό δικαστικών λειτουργών από το ίδιο το σώμα τους, αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της Δικαστικής Εξουσίας.
 10. Προϋποθέσεις εκλογιμότητας βουλευτών: λευκό ποινικό μητρώο, στρατιωτική θητεία ή νόμιμη απαλλαγή, 5 έτη επαγγελματική προϋπηρεσία.
 11. Αυστηρό πόθεν έσχες των βουλευτών.

Το σημερινό σαθρό πολιτικό σύστημα αναμένει την πτώση του. Είναι όμως προτιμότερο, προκειμένου να μη συμπαρασύρει τα υγιή στοιχεία να προλάβουμε, να μελετήσουμε, ν’ αποφασίσουμε και να προβούμε μέσα από κοινή ανοιχτή διαβούλευση σε αναθεωρήσεις και ανασυντάξεις που θα εξασφαλίσουν στην ελληνική κοινωνία την ισονομία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Καλούμε τις εξέχουσες προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική κοινωνία, όλους τους Έλληνες Πολίτες να συστρατευθούν μαζί με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ (www.dimokratikoi.gr), την μόνη δύναμη ουσιαστικής αλλαγής, στην δημιουργία του Νέου Ελληνικού Πολιτεύματος. Ο διάλογος θα είναι αυτός που θα μας οδηγήσει στη σοφότερη λύση.

* Εκπαιδευτικός, Μέλος του ΠΣ των Δημοκρατικών.

Advertisements

2 responses to “Νέο Σύνταγμα, Νέο Πολίτευμα

 1. Τυροσβούτη Χριστίνα του Στεφάνου Σεπτεμβρίου 23, 2009 στο 10:44 πμ

  Πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας! Στα λόγια των στελεχών σας βρίσκουμε ελπίδα και προοπτική!
  Υπάρχει κάποιος σύνδεσμος ή γραφείο σας στην Πάτρα? Δηλώνουμε διάθεση για στήριξή σας με την ψήφο μας και θα σας προτείνουμε και σε φίλους και γνωστούς. Καλή επιτυχία!!

 2. Αντώνης Τσαμούλης Οκτώβριος 16, 2009 στο 3:46 μμ

  Αγαπητή Κ.Τυροσβούτη

  Σας ευχαριστούμε για τα λόγια σας, μας γεμίζουν ελπίδα και δύναμη.

  Μετά την συμμετοχή μας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου , στις οποίες καταφέραμε να εκπληρώσουμε το βασικό μας στόχο, να καταγράψουμε δηλαδή μια αξιοπρεπή παρουσία, πλέον βρισκόμαστε ήδη στη φάση της ανάπτυξης ενός οργανωτικού μοντέλου που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση πυρήνων πολιτών στην επαρχία. Για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων των φίλων που πιστεύουν στο πολιτικό μας μήνυμα. Σας προτρέπω λοιπόν να μεταβείτε στην ιστοσελίδα των δημοκρατικών, http://www.dimokratikoi.gr,όπου υπάρχει σχετική ανακοίνωση, καθώς και υπεύθυνος με τον οποίο μπορείτε να έρθετε σε επαφή.

  Με εκτίμηση

  Αντώνης Τσαμούλης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: