Δούρειος Ίππος

Ιστοχώρος πολιτικής ανάλυσης και διαλόγου

Η ποινική ασυλία του Μπερλουσκόνι, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

silvio-berlusconi_0*Του Χρήστου Σ. Λυντέρη

Όταν αποκαλύφθηκε η συμμετοχή του σε αξιόποινες πράξεις, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σύλβιο Μπερλουσόνι, έκανε ό,τι συνηθίζουν να πράττουν όσοι νομίζουν ότι διαθέτουν ισχυρή και ανεξέλεγκτη εξουσία : επιχείρησε και πέτυχε την ψήφιση νόμου που προέβλεπε την ποινική ασυλία του. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο -και ευτυχώς για την ιταλική δημοκρατία- το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, διότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας. Έτσι ο Μπερλουσκόνι θα αναγκασθεί να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη όπως κάθε άλλος Ιταλός πολίτης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας είναι ένα ισχυρό δικαστήριο το οποίο έχει αποδείξει και άλλες φορές στο παρελθόν ότι δεν υποκύπτει στην εκτελεστική εξουσία. Είναι 15μελές και τα μέλη του επιλέγονται κατά το 13 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά το 13 από το Κοινοβούλιο και κατά το υπόλοιπο 13 από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου μπορεί να εκλεγούν  τακτικοί δικαστές, καθηγητές νομικής των ιταλικών πανεπιστημίων ή δικηγόροι με 20ετή  τουλάχιστον εμπειρία στην άσκηση επαγγέλματος.

Η σύνθεση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, και , κυρίως, ο τρόπος εκλογής των μελών του εξασφαλίζουν  την ανεξαρτησία και εγγυώνται την αμεροληψία του. Ανάλογα ισχυρά Συνταγματικά Δικαστήρια, τα οποία εξασφαλίζουν την τήρηση του Συντάγματος έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί την παραβίασή του, διαθέτουν και άλλα Κράτη, όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Τσεχία και η Πολωνία . Εξάλλου, και το πανίσχυρο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, τα μέλη του οποίου διαθέτουν αυξημένο κύρος αφού επιλέγονται κατόπιν συμφωνίας του Προέδρου και Κογκρέσου με πλειοψηφία 2/3, έχει αποδείξει ότι διαθέτει την απαιτούμενη ανεξαρτησία να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε παραβίαση του Συντάγματος των ΗΠΑ από όποιον και εάν προέρχεται. Χάρη σε τέτοια ισχυρά Δικαστήρια, πολλοί πολιτικοί οι οποίοι παραβίασαν τους όρκους τήρησης των νόμων και του Συντάγματος αναγκάσθηκαν να λογοδοτήσουν.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγεται από την Κυβέρνηση. Το ελληνικό Σύνταγμα εξασφαλίζει σύντομη παραγραφή  των εγκλημάτων πρωθυπουργών και υπουργών και ποινική ασυλία των βουλευτών.

Τελικά, δεν είναι καθόλου περίεργο γιατί, ενώ η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένας υψηλά ιστάμενος δεν έχει τιμωρηθεί μέχρι σήμερα .

Είναι ζήτημα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης

*Διδάκτορας Νομικής-Δικηγόρος, μέλος του ΠΣ των Δημοκρατικών

Advertisements

5 responses to “Η ποινική ασυλία του Μπερλουσκόνι, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

 1. gvam44 Οκτώβριος 21, 2009 στο 10:13 μμ

  Πάντως, προσωπικά παρηγορούμαι άπό το γεγονός ότι δεν είναι μόνο οι δικοί μας πολιτικοί γελοίοι. Είναι και ο Μπερλουσκόνι, ευτυχώς !
  Τώρα αν μου επιτρέπεις για την κατάσταση σήμερα στην γειτονική του Μπερλουσκόνι χώρα μας έχομε Δηλώσεις που είναι ακόμη λόγια, έργα δε, που είναι..οι παραλήψεις !

  Είχαμε λοιπόν δηλώσεις προγραμματικές, λόγια, αλλά και σημαντικά έργα με την μορφή ενεργητικών παραλείψεων :

  1.Την παράλειψη αναζήτησης ευθυνών για την εξαφάνιση εγγράφων Εθνικής σημασίας από τους απερχόμενους υπουργούς και παρατρεχάμενους στους επερχόμενους.
  2.Την παράλειψη αναζήτησης ευθυνών για τον πρωτοφανή διασυρμό της χώρας με την απόκρυψη του ελλείματος από τον απερχόμενο πρωθυπουργό αλλά και από τον απερχόμενο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 3.Την παράλειψη συνέχειας και έρευνας για το γεγονός ότι χάθηκαν 400 εκατομμύρια Ευρό κοινοτικής επιδότησης για το ΕΣΠΑ της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
  4.Άλλες παραλήψεις και κουκουλώματα που έπονται διότι αλλοιώς δεν θα είμαστε η πιο διευθαρμένη χώρα όπως πολύ σωστά αναφέρεις.
  Εκπλήσσομαι δε από το κλίμα σχιζοφραινούς ευδαιμονίας των συνασπισμένων, κάποιων κεντρώων και άλλων ελαφρώς δεξιών που το πασοκ δεν ήταν η επιλογή τους την 4η οκτωβρίου. Τους αρέσουν οι εξαγγελίες. Τι να κάνουν οι καημένοι !

  • Χρήστος Λυντέρης Οκτώβριος 29, 2009 στο 9:46 μμ

   Πράγματι, αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, παρακολουθούμε ένα μπαράζ εξαγγελιών εκ μέρους της κυβέρνησης. Ορισμένοι δε σπεύδουν να πανηγυρίσουν θεωρώντας ότι οι εν λόγω υποσχέσεις θα γίνουν και πράξη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, του οποίου οι ικανότητες αμφισβητούνταν έντονα ακόμη και από οπαδούς του κόμματός του, παρουσιάζεται σήμερα ως ο μεγάλος μεταρρυθμιστής ηγέτης. Ωστόσο, είναι απολύτως βέβαιο ότι, εάν διαψευστεί αυτό το κλίμα ευφορίας και η κυβέρνηση δεν πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της για διαφάνεια και ισοπολιτεία η οργή του λαού θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που εξαφάνισε την κυβέρνηση Καραμανλή.

   • Γιώργος Βαμβακούσης Νοέμβριος 1, 2009 στο 5:35 μμ

    Σίγουρα. ΤΏΡΑ να ένα ΣΕΝΆΡΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗς ΤΗς ΟΡΓΉς ΤΟΥ ΛΑΟΎ: η τρομοκράτηση του με τους »τρομοκράτες» !
    Διότι εκείνης της προκήρυξης τα »ντόνατς» δεν τα χώνεψα. Τι στο καλό λαικοί αγωνιστές είναι αυτοί που τόσο καλά ξέρουν τα ξενόφερτα ντόνατς ? Μετά, με τόσους εύκολους στόχους χρυσών αγοριών, που κυκλοφορούν προκλητικά με τις πόρσε, τους νεοπροσληφθέντες χαμηλόμισθους των σωμάτων ασφαλείας βρήκαν να σκοτώσουν ? Μάλλον στόχος είναι οι απλοί πολίτες αλλά δεν μπορούν βέβαια να το δικαιολογήσουν !

 2. Κώστας Λυντέρης Οκτώβριος 26, 2009 στο 9:13 μμ

  Όλα τα παραπάνω σωστά και με ορθή στόχευση. Το λυπηρό αν και αναμενόμενο είναι το ότι ούτε η νέα κυβέρνηση προτίθεται ν’ αλλάξει τ’ αυτονόητα, να προχωρήσει σε θεσμική και ουσιαστική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, απογυμνώνοντας έτσι μεγάλο τμήμα του σώματός της αλλά και των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν απολαύσει μερίδια από την »καμμένη πίτα». Οι Πολίτες θα πρέπει να εμμένουν στην απαίτηση ριζικών μεταρρυθμίσεων κι όχι προσαρμογών για το θεαθήναι. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί και τον ακρογωνιαό λίθο του λόγου των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ.

 3. Χρήστος Λυντέρης Οκτώβριος 29, 2009 στο 10:03 μμ

  Κανένας δεν δικαιούται να εξαπατά τους πολίτες. Οι υποσχέσεις για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης θα πρέπει να συνοδευτούν από συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Τέτοιες είναι κατά την γνώμη μου η εκλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης αποκλειστικά από τους δικαστές, η καθιέρωση αντικειμενικού συστήματος προαγωγών των δικαστών και πειθαρχικής τους δικαιοσύνης, η ίδρυση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου με την συμμετοχή και μη τακτικών δικαστών, η ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων, η κατοχύρωση του αμετάθετου των δικαστών, το ασυμβίβαστο του δικαστικού λειτουργήματος με δραστηριότητα που εμπίπτει στην εκτελεστική εξουσία και η δικαστική αστυνομία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: