Δούρειος Ίππος

Ιστοχώρος πολιτικής ανάλυσης και διαλόγου

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΥ «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΡΑΪΧ» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ)

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012(ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, ΟΜΙΛΗΤΕΣ: ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΛΟΥΧΟΣ)

   Ο Μελέτης Μελετόπουλος κατ’αρχάς παρουσίασε τον συγγραφέα Γεώργιο Μαλούχο, επισημαίνοντας ότι έχει πραγματοποιήσει λαμπρές σπουδές στον χώρο των Πολιτικών Επιστημών στην Ελλάδα και στην Ελβετία, ενώ η κλασσική μουσικολογική του παιδεία τον καθιστά ικανό να κατανοήσει και να αναλύσει σωστά την ευρωπαϊκή οντολογία και την σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. 

    Στην συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε σε δύο κεντρικά σημεία του βιβλίου: α. την  «αξιοποίηση»  από γερμανικής πλευράς της ελληνικής κρίσης προκειμένου να οικοδομηθεί το γερμανικό οικονομικό imperium και β. τον πολιτισμικό και πολιτικό δυϊσμό της Γερμανίας, η οποία στην ιστορία της παρήγαγε σπουδαία πολιτιστικά επιτεύγματα αλλά ταυτόχρονα και επεκτατισμό, αυταρχισμό και στρατοκρατία.

    Ο ομιλητής ανέλυσε στην συνέχεια την σύγχρονη γερμανική πολιτική, υπενθυμίζοντας ότι ο φιλόσοφος και στρατηγικός αναλυτής Παναγιώτης Κονδύλης είχε επισημάνει τον μη εκλεπτυσμένο και μη στοχαστικό, αντιθέτως με την βρετανική ή την γαλλική εξωτερική πολιτική, χαρακτήρα της. Ο εσπευσμένος και ορμητικός τρόπος με τον οποίον η σύγχρονη Γερμανία επιζητεί την ηγεμονία στον ευρωπαϊκό χώρο, θα προκαλέσει και έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, που τελικώς θα ακυρώσουν τους γερμανικούς σχεδιασμούς. Επίσης, στην διαφαινόμενη μετατόπιση της διεθνούς πολιτικής στο γεωστρατηγικό πεδίο, η Γερμανία δεν διαθέτει ερείσματα και εργαλεία, που θα  της επιτρέψουν να ανταγωνιστεί δυνάμεις με μεγάλη στρατιωτική ισχύ όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Ρωσία.

    Τέλος, ο ομιλητής εκτίμησε ότι η εμφάνιση μεγάλων γεωπολιτικών συγκρούσεων θα φέρει σύντομα την Ελλάδα στο προσκήνιο, λόγω της κρίσιμης γεωπολιτικής της θέσης, με αποτέλεσμα την ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάμεων που θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύνθετες απαιτήσεις των καιρών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: