Δούρειος Ίππος

Ιστοχώρος πολιτικής ανάλυσης και διαλόγου

Γενοκτονία

Του Μελέτη Η. Μελετόπουλου*

Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 1843, το 1897 και το 1893. Οι επίσημες όμως αυτές χρεωκοπίες αφορούσαν τα δημοσιονομικά μεγέθη και δεν συνοδεύθηκαν από κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου και κοινωνική αποσύνθεση. Άλλωστε τις διαχειρίστηκαν υπεύθυνοι κυβερνήτες, η δε αντιμετώπιση της χρεωκοπίας του 1932 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο θεωρείται υπόδειγμα επιτυχούς διαχείρισης κρίσης και δεν άφησε ανεπούλωτα τραύματα.

Η ειδοποιός διαφορά της σημερινής (ήδη συντελεσθείσας στην πραγματικότητα, ασχέτως της τυπικής ή μη στάσης πληρωμών και της τυπικής εξόδου ή μη από την ευρωζώνη) χρεωκοπίας της χώρας είναι η δραματική, μαζική εκπτώχευση του ελληνικού λαού, η βίαιη, απότομη κατάρρευση του βιοτικού του επιπέδου, η διαμόρφωση συνθηκών ανάλογων της περιόδου 1944-1949, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί πόλεμος και κατοχή.

Η «εσωτερική υποτίμηση» αποτελεί τον άξονα του εν πολλοίς γερμανικής εμπνεύσεως προγράμματος της τρόϊκα και των εντολοδόχων της (χωρίς καν τις αναγκαίες στοχαστικές προσαρμογές), δηλαδή της κυβέρνησης Παπανδρέου  και στην συνέχεια της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στο στόχαστρο όμως δεν έχουν τεθεί μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα(!), αντίθετα σε κάθε λογική ελεύθερης οικονομίας, ώστε να διερωτάται κανείς εάν η τρόϊκα και οι εν Ελλάδι υπάλληλοί της εμφορούνται από παλαιοκομμουνιστικές αντιλήψεις.

Αλλά αυτή η ψευδεπίγραφη εσωτερική υποτίμηση στοχεύει αποκλειστικά τους μισθούς και τις συντάξεις, χωρίς να συνοδεύεται από την αυτονόητη (ώστε η υποτίμηση να είναι πράγματι υποτίμηση και όχι απλώς σφαγή) μείωση τιμολογίων ΔΕΚΟ, επιτοκίων στεγαστικών δανείων, τιμάριθμου κλπ.

Αντιθέτως, ενώ καταρρέουν τα εισοδήματα, οι δαπάνες των νοικοκυριών εκτοξεύονται, με την πρωτοφανή φορολογική επιδρομή στην ακίνητη περιουσία (ανεξαρτήτως μεγέθους), με νομικά διαβλητούς τρόπους, έκτακτες εισφορές κλπ., που οδηγούν τα νοικοκυριά σε συνθήκες οικογενειακής και ατομικής χρεωκοπίας. Και στα πρωτοφανή για τον τελευταίο μισό αιώνα φαινόμενα των συσσιτίων, των χιλιάδων ρακοσυλλεκτών στους δρόμους της Αθήνας, των αστέγων, της ανεργίας του ενός εκατομμυρίου (σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, που προσμετρούν μόνον τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ άρα δεν συνυπολογίζουν τους νέους που δεν έχουν ακόμη προσληφθεί ώστε να απολυθούν ώστε να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και άλλες στατιστικά «αφανείς» κατηγορίες ανεργίας). Και, μαζί με αυτά, του κλεισίματος εκατοντάδων πλέον χιλιάδων επιχειρήσεων, όχι μόνον μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων, άλλοτε κυρίαρχων στον κλάδο τους. Τέλος, των άδειων από ενοικιαστές ακινήτων, άρα της κατάρρευσης του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία, που υπήρξε επί δεκαετίες  οικονομικό θεμέλιο και έσχατο καταφύγιο της μεσαίας τάξης.

Αυτή η μαζική εκπτώχευση του πληθυσμού και η μετατροπή της Ελλάδας σε απομίμηση Αλβανίας επί αείμνηστου Χότζα (όπου ως γνωστόν το έσχατο έδεσμα ελλείψει ειδών διατροφής ήταν η νερόσουπα….) συμβαίνει κατά παράλογο τρόπο ενώ αποκαλύπτεται ότι η χώρα μας κείται πάνω σε μία θάλασσα φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να την καταστήσει οικονομικά αυτοδύναμη και ευημερούσα, ακόμη κι αν εισέπραττε πολλοστημόριο και μόνον των πολύτιμων πόρων της από τις διεθνείς κοινοπραξίες που θα ανελάμβαναν την εξόρυξη με δικές τους δαπάνες, χωρίς καμία ελληνική συμμετοχή. Κάτι που όμως προϋποθέτει το στοιχειώδες θάρρος και την σωστή διπλωματική και στρατιωτική προετοιμασία της ανακήρυξης ΑΟΖ, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις και το Ισραήλ.

Το σημερινό, καταρρέον πολιτικό σύστημα των κομμάτων εξουσίας δεν μπορεί φυσικά να προχωρήσει σε αυτήν ούτε και σε καμιά απολύτως άλλη πρωτοβουλία. Είναι βαθειά διεφθαρμένο, ιδιοτελές και ανίκανο (ενώ τα κόμματα της Αριστεράς, ως μικρομέτοχοι του Ελληνικού Πολιτικού Συστήματος Α.Ε., δεν διαθέτουν ρεαλιστικές προτάσεις και αίσθημα ευθύνης). Το πολιτικό σύστημα ασχολείται σήμερα με το κεφαλαιώδες ζήτημα της εκλογής του επόμενου προέδρου του πασόκ (δηλαδή του τίποτα….), ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την μαζική αποδρομή του εκλογικού σώματος από όλα ανεξαιρέτως τα δήθεν αστικά κόμματα εξουσίας και την ταυτόχρονη άρνηση προσχώρησης των σοβαρών πολιτών στην εξωπραγματική και έξαλλη λογική της άκρας αριστεράς, τα κόμματα της οποίας εισπράττουν ανενδοίαστα την παχυλή κρατική χρηματοδότηση, την ίδια ώρα που έξω από τα γραφεία τους κυκλοφορούν ανθρώπινα ράκη. Τα κόμματα, που διαθέτουν μία εικονική πλέον κοινοβουλευτική δύναμη που δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική πολιτική επιρροή, στηρίζουν και ταυτόχρονα υπονομεύουν την προσωρινή κυβέρνηση Παπαδήμου, της δίδουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά καταψηφίζουν τα νομοσχέδιά της  που παραβιάζουν τις συντεχνιακές τους εξαρτήσεις, ψηφίζουν τα αλλεπάλληλα εθνοκτόνα μνημόνια δηλώνοντας ότι… δεν τα διάβασαν, ενώ κορυφαία στελέχη και μάλιστα υπουργοί εν ενεργεία καταγγέλλουν την κυβέρνηση στην οποία μετέχουν και νομίζουν ότι προετοιμάζουν την πολιτική τους διάσωση κυοφορώντας νέα σχήματα με την συμμετοχή διανοούμενων με πολύ αργά αντανακλαστικά, όπως οι κύριοι Μαρωνίτης, Μουζέλης και Αλιβιζάτος.

Ταυτόχρονα, υπογείως κατασκευάζουν νέα πολιτικά «κόμματα» με αγνώστους  (που στην πραγματικότητα είναι γνωστοί τους), και σε συνεργασία με πολιτικά αφελείς συγγραφείς και καθόλου αφελείς «πολίτες», τα οποία θα λειτουργήσουν (όπως νομίζουν) ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την επανεμφάνισή τους την επόμενη ημέρα.

Αυτά όλα ασφαλώς δεν αφορούν την καταρρέουσα κοινωνία. Αποτελούν εσωτερικές ζυμώσεις ενός κλειστού, ιδιοτελούς κύκλου προσώπων, που οδήγησε την χώρα στην διάλυση. Η πτώση του είναι νομοτελειακή, και από αυτήν δεν θα γλυτώσει ούτε ο κ. Φλωρίδης επειδή συνεργάσθηκε με τον κ. Δοξιάδη, ούτε η κ. Διαμαντοπούλου επειδή διοργάνωσε στην Παλαιά Βουλή συζήτηση με τον κ. Μπουτάρη, ούτε ο κ. Βενιζέλος επειδή όταν διαδεχθεί τον κ. Παπανδρέου θα καταγγείλει το μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε και εφάρμοσε με πάθος, ούτε η δεξιά εκείνη που δεν έχει αποφασίσει εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με το μνημόνιο ούτε η άλλη δεξιά που έχει οριστικά αποφασίσει ότι συμφωνεί διότι αυτό της εξασφάλισε τρία υπουργικά έδρανα σε μία κυβέρνηση που αρχίζει να μοιάζει τραγικά με αυτήν του Γούναρη. Και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν θα επιτύχει ποτέ να εκφράσει τους μεταρρυθμιστές, διότι η κυβέρνησή του απέφυγε επιμελώς να λάβει το μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να διατηρήσει την Ελλάδα στην χορεία των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή να διαλύσει το σοβιετικό κράτος, με τις πελατειακές ΔΕΚΟ του, τους χιλιάδες άχρηστους οργανισμούς και τα τερατώδη προνόμια της διεφθαρμένης νομενκλατούρας. Πώς θα ήταν άλλωστε δυνατόν τα ολιγαρχικά πελατειακά κόμματα της Μεταπολίτευσης να επιτρέψουν σε έναν πρωθυπουργό που τα ίδια επέλεξαν να καταργήσει το πελατειακό τους κράτος;

Μετά την περυσινή  θερινή έκρηξη της πλατείας Συντάγματος, η ελληνική κοινωνία σιωπά. Η σιωπή αυτή δεν σημαίνει παραίτηση. Κανείς λαός δεν παρακολούθησε μέχρι τέλους την γενοκτονία του απαθής και άβουλος. Το διαδίκτυο στην συντριπτική του πλειοψηφία, οι σύλλογοι, οι αυθεντικές κινήσεις πολιτών, σημαντικό πλέον μέρος του τύπου, μεγάλο μέρος του πνευματικού και επιστημονικού κόσμου, οι έμποροι και οι βιοτέχνες, οι βιομήχανοι, και πολλές ακόμα κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχουν εκκενώσει τον υπό αποσύνθεση χώρο που λέγεται πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης. Απαιτούν νέο σύνταγμα, νέα κόμματα χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή εκπροσώπων του παλαιοκομματισμού, νέους ηγέτες με καθαρό παρελθόν, νέο ήθος και νέα λογική διακυβέρνησης. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το σκέλεθρο της Μεταπολίτευσης θα σαρωθεί, είτε με την διαμόρφωση μίας ισχυρής ριζοσπαστικής δημοκρατικής πολιτικής δύναμης με αναγνωρισμένη ηγεσία και πόρους, είτε με μία κοινωνική έκρηξη που θα δημιουργήσει εντελώς νέες συνθήκες, είτε λόγω διεθνών γεγονότων. Είτε με όλα αυτά μαζί.

 

*Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

One response to “Γενοκτονία

 1. Fred Blomson 5 Μαρτίου, 2012 στο 7:42 μμ

  01 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
  ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  (Μια προγνωση για το μελλον της ψηφιακης αμεσα δημοκρατικης νομοκρατιας και του κινηματος ισοτητας, βασισμενη στην λογικη και στην συνειδηση!)

  ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
  Παντα επιθυμουσα μια ευρεια και βαθια συζητηση για την δημοκρατια, την κοινωνια, τα πραγματικα αιτια των κρισεων και την καταπολεμηση τους!
  Μια σοσιαλιστικη δημοκρατια με κυριαρχη συμμετοχη των πολιτων, δεν υπαρχει σημερα και πρεπει να εξελιξουμε το τεραστιο αυτο ελληνικο μας εξαγωγικο προιον και να δοξαζομαστε!
  Το προβλημα ειναι παγκοσμιο και εμεις οι κοσμοπολιτες τωρα ῎αναγκαζομαστε῎να διαλεξουμε το ενα απο τα δυο κακα, την καπιταλιστικη δικτατορια και την σοσιαλιστικη κομματικη δικτατορια!
  Το θεμα της αμεσης δημοκρατιας ειναι η μεγαλη επανασταση της εποχης μας και θα ειναι ευχης εργο ενα μεγαλο μερος της δραστηριοτητασ μας να ασχολειται με αυτο και να συζητει καθημερινα.

  ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
  Το αμεσα δημοκρατικο κινημα ισοτητας χρειαζεται ενα προγραμμα σαν το facebook οπου ολα τα μελη να μπορουν να επικοινωνουν νασυζητουν και να ψηφιζουν. Η λογικη και η συνειδηση λεει οτι σημερα ειναι οι νεες και οι νεοι, οι μαθητες, οι φοιτητες, οι ακαδημαικοι και ολοι οι μορφωμενοι και οχι το προλεταριατο (οι αμορφωτοι εργατες) που θα πραγματοποιησουν το κινημα υλικης ισοτητας.
  Sοσιαλιστες και σοσιαλδημοκρατες εινα αδυνατον να κυβερνησουν την καπιταλιστικη κοινωνια με επιτυχια. Ο καπιταλισμος, η οικονομια της αγορας και η αντιπροσωπευτικη δημοκρατια αργοπεθαινουν. Πρεπει να παψουμε να ειμαστε πελατες και να γινουμε κυριαρχοι, πραγματικοι, νοητικα ενεξαρτητοι και αυτονομοι δημοκρατικοι πολιτες.

  ΜΟΝΟΝ Η ΑΠΟΧΗ ΑΝΤΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ !
  Εμεις που θελουμε να επιβαλλουμε το παγκοσμιο κινημα υλικης ισοτητας πρεπει τωρα να καταργησουμε τα κομματα, την προσωπολατρεια και την εκλεγμενη βουλευτικη δικτατορια, να οργανωθουμε ηλεκτρονικα και με αποχη απο εκλογες προσωπων να επιβαλλουμε παντου την αμεσα δημοκρατικη νομοκρατια οπου ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΜΑΣ (δηλαδη εμεις οι πολιτες ολοι μαζι) να κατεχουμε τα παντα, να κυριαρχουμε τα παντα και να κυβερνουμε τα παντα δικαια.

  ΔΗΜΟΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ!
  Σημερα υποτιμαται η νοημοσυνη και η πολιτικη κυριαρχια των νεων πολιτων. Η πληροφορικη επιστημη κανει δυνατη την αμεσα δημοκρατικη νομοκρατια αλλα ο εγωισμος των πολιτικων και των κομματων καθως και τα συμφεροντα της καπιταλιστικης αριστοκρατιας, φρεναρουν την δημοκρατικη προοδο και την πραγματοποιηση των ανθρωπινων δικαιωματων. Πρεπει να επεκτεινουμε την δημοκρατια, να απαιτησουμε μια ηλεκτρονικη ΔΗΜΟΚΑΡΤΑ για ολους οσοι μπορουν και θελλουν να συμμετασχουν ηλεκτρονικα στις μεγαλες αποφασεις και στην ψηφιση παγκοσμιων βασικων νομων.

  ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!
  Την εφαρμογη των νομων μας θα μπορουν να διεκπεραιωνουν αξιοκρατικα διορισμενοι τεχνοκρατες. Χαρισματικοι αρχηγοι κομματα και χρωματα δεξια και αριστερα δεν χρειαζονται. Τα κομματα χωριζουν τους πολιτες αντι να τους ενωσουν γυρω απο τους νομους. Ολοι εχουμε τις ιδιες βασικες αναγκες και πρεπει να ενωθουμε πολλαπλα για να ατιμετοπισουμε ολα τα προβληματα και τις επανερχομενες πολλαπλες κρισεις.

  ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ, ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙ ΚΟΜΜΑ!
  Σημερα οι επαγγελματιες πολιτικοι, οι συνεργατες τους δημοσιογραφοι και πολλοι αλλοι κραυγαζουν για δημοκρατια αλλα εννουν αντιπροσωπευτικη δημοκρατια η οποια στην πραγματικοτητα ειναι εκλεγμενη κομματικη δικτατορια και προσωπολατρεια. Ολοι αυτοι προσποιουνται οτι δεν γνωριζουν οτι η πληροφορικη εχει κανει τωρα ποια την αμεσα δημοκρατικη νομοκρατια αναποφευκτη.
  Τα εγωιστικα εθνικα και τα ιδιωτικα οικονομικα συμφεροντα, τα κρατη, τα κομματα, οι θρησκειες και οι γλωσσες, ειναι παραδειγματα διασπασης με πολλες αρνητικες ιδιοτητες και αιτιες πολεμων.

  ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ!
  Η κοινη λογικη λεει οτι οι πολιτες, μετα απο πολλες ταλαιποριες θα καταλαβουν οτι ειναι λαθος να εκλεγουν αντιπροσωπους αντι να ψηφιζουν βασικους νομους για να καλυτερεψουν την κοινωνια.
  Η μονη ελπιδα που εχουμε ειναι να συμφωνησουμε και να ενωθουμε γυρω απο οικουμενικους βασικους νομους που εμεις θα εχουμε συζητηση και ψηφιση απευθειας.
  Ειναι μεγαλη ντροπη, συμφωνα με την κοινη λογικη και την καλη συνειδηση, να μην κανουμε τωρα αυτο που αναποφευκτα θα αναγκαστουμε να κανουμε αργοτερα.

  Fred Blomson
  http://www.swedishsocialdemocracy.wordpress.com, Freds homepage nomocracy
  http://www.facebook.com/fred.blomson,
  UWO, UNITED WORLDCITIZENS ORGANIZATION…!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: