Δούρειος Ίππος

Ιστοχώρος πολιτικής ανάλυσης και διαλόγου

ΠΕΡΙ ΑΣΤΕΓΩΝ

του Μανόλη Μαυροζαχαράκη,

Η διαρκούσα  λιτότητα στην Ελλάδα δεν συνδέεται μόνο με την γενική πτώση του βιοτικού επιπέδου, την ραγδαία αύξηση της φτώχειας και την περιχαράκωση του κοινωνικού κράτους εν γένει. Το χειρότερο επιφαινόμενο της κρίσης είναι ότι       αυξάνει όλο και περισσότερο ο αριθμός των ανθρώπων που περιθωριοποιούνται εντελώς και εξοστρακίζονται από κάθε κοινωνικό δίκτυο. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες εκτιμήσεις  τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι ως άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης .

Μια μελέτη της ελληνικής οργάνωσης αστέγων  «Κλίμακα», φωτίζοντας την κοινωνική σύνθεση αυτού του στρώματος. σημειώνει ότι, σχεδόν 25 % προέρχονται από  τον κλάδο των κατασκευών και 16 % έχουν εργαστεί ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Εν κατακλείδι πρώτιστα θύματα της κρίσης είναι άνθρωποι που προέρχονται από οικονομικούς κλάδους οι οποίοι εν μέσω της κρίσης τέθηκαν σε μακροχρόνια ύφεση χωρίς να υπάρξουν ανάλογοι δίαυλοι διοχέτευσης της οικονομικής δραστηριότητας σε άλλους συναφής τομείς. Κατά συνέπεια  τα εν λόγω επαγγέλματα τελούν υπό  μια δομική και υπαρξιακή κρίση, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν το πεδίο της κοινωνικής περιθωριοποίησης με αιχμή του δόρατος την μάζα των αστέγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ήμισυ των αστέγων έχει ένα μηνιαίο «εισόδημα» κατώτερο των 20 ευρώ. Παράλληλα  64 % εξ αυτών αναζητούν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και 10,5 % ζουν στο αυτοκίνητο.

Οι κυριότερες ανησυχίες των άστεγων ανθρώπων αφορούν την  διαμονή,  την αγορά τροφίμων και ειδών ένδυσης,  την ιατρική περίθαλψη και την αναζήτηση για μια θέση εργασίας.

Με βάση την μελέτη της οργάνωσης «Κλίμακα»  71,1 %  των αστέγων επιθυμεί από την πολιτεία να πάρει μέτρα και να δραστηριοποιηθεί γύρω από την  πρόληψη και προστασία των πολιτών από το ενδεχόμενο να μείνουν άστεγοι.

Επειδή λοιπόν «Άγιες Μέρες» πλησιάζουν και επειδή βλέπουμε τα κόμματα της συμπολίτευσης να ασχολούνται κυρίως με ζητήματα μεταθέσεων και την αντιπολίτευση να περιφέρεται στην Λατινική Αμερική αναζητώντας τον επίγειο παράδεισο, θεωρούμε σκόπιμο και επιβεβλημένο να καλέσουμε σύσσωμο τον  πολιτικό κόσμο στραφεί προς το επείγον ζήτημα των αστέγων να αναζητήσει θεσμικά και άλλα μέτρα. Το ίδιο αίτημα βέβαια στρέφεται  και προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία Πολιτών.

Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές!

One response to “ΠΕΡΙ ΑΣΤΕΓΩΝ

 1. gvam44 23 Δεκεμβρίου, 2012 στο 1:08 πμ

  Στην Πατρίδα μας την Ελλάδα σήμερα, ήδη από το 2010, έχομε συνεχείς παραβιάσεις τόσο του πνεύματος όσο και του γράμματος του ΣΥΝΤΆΓΜΑΤΟΣ ιδιαίτερα εγκληματικές με αποκορύφωμα τελευταία την παραχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας , μάλιστα με υπουργική απόφαση νομοθετικού περιεχομένου, ούτε καν απόφαση της Βουλής !
  Έχομε 4 εκατομμύρια δυσπραγούντες και δεκάδες χιλιάδες εξ’ αυτών λοιμοκτονούντες πολίτες και μία κυβέρνηση που δεν παίρνει κανένα μέτρο πρόνοιας ως οφείλει εκ του θεμελιώδους νόμου της Δημοκρατίας.
  Αντίθετα, με το υπό ψήφιση φορολογικό νέο νομοσχέδιο, δημιουργεί εμπόδια ακόμη και στην λειτουργία φιλανθρωπικών σωματείων όπου άγρια φορολογούμενοι πολίτες που ακόμη το μπορούν, προσφέρουν εθελοντικά από το υστέρημα τους για την ανακούφιση των χειμαζόμενων συμπολιτών τους.
  Έχομε δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά μιας Γενοκτονίας του Ελληνικού Λαού από μια Κυβέρνηση που ως αποκλειστική της προτεραιότητα έχει την εξυπηρέτηση του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου.
  Ο ορισμός του Φασισμού που πρότεινε ο Γκεόργκι Δημητρόφ, η 3η Διεθνής το 1935 τον υιοθέτησε και ακόμη μέχρι σήμερα είναι γενικότερα αποδεκτός, αναφέρει ότι:
  “ΦΑΣΙΣΜΟΣ είναι η πιο ανοιχτά τρομοκρατική δικτατορία, των πιο αντιδραστικών, σοβινιστικών και ιμπεριαλιστικών στοιχείων του χρηματιστικού κεφαλαίου”
  Επομένως οι πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του Φασισμού και άρα νομιμοποιείται όποιος πατριώτης και με βάση το άρθρο 120 του Συντάγματος, χρησιμοποιήσει τα μέσα ισχύος που ενδεχόμενα η πατρίδα του έχει εμπιστευτεί, ο ίδιος δε έχει ορκιστεί γιατό, ώστε να σταματήσει (arrest them) τους φασίστες πραξικοπηματίες. Στην συνέχεια δε να τους παραδώσει σε ad hoc Εθνοσυνέλευση πολιτών που θα τους δικάσει. Στην ίδια Εθνοσυνέλευση που θα προχωρήσει στην συνέχεια σε Σώμα αιρετών και κληρωτών για την σύνταξη και ψήφιση Νέου Δημοκρατικού Συντάγματος με βάσει το Ελληνικό Σύστημα Δημοκρατίας και όχι το Αγγλικής εμπνεύσεως αυτοκρατορικό σύστημα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που νομοτελειακά καταλήγει σε ολιγαρχία και χρεοκρατία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: